Yoncanın merkezi Urfa.

GAP Bölgesi’nin yükselen şehri Şanlıurfa son zamanlarda tarım ve hayvancılıkta önemli bir merkez haline geldi. Urfa’nın bu hale gelmesinde yeni yeni yükselmeye başlayan jeotermal seracılığın etkisi oldukça büyük. Bölge son zamanlarda dünyada en çok yetiştirilen yem bitkilerinin başında gelen yonca ekiminde de Tükiye’nin ‘en’i haline geliyor.
Yem bitkilerinin avantajlarından bir tanesi de, hem toprağı beslemeleri, hem hayvanlar için yem olmaları, hem de biçildikten sonra tekrar büyüyüp buğday ya da arpa olarak çıkmaları. Bundan daha da fazlası var; bir yem bitkisi olan yonca, hem üretiminin kolaylığıyla, hem de üst üste 6-7 kez mahsul alınması sebebiyle oldukça kârlı. Üstelik yonca bitkisi nemli ve sıcak havayı çok seviyor. Bu sebeple Şanlıurfa bu iş için en uygun yerlerden biri.
Yonca hem proteini yüksek, hem de kuru bir ot olduğundan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar onu severek yiyor. Uzmanlar yoncanın besicilik için en uygun bitki olduğunu ifade ediyor. Avantajları saymakla bitmeyen yonca, aynı zamanda güçlü ve kazık kökleriyle zaman içerisinde toprağa madde bırakıyor, azot birikimi yapıyor ve organik gübre haline geliyor. Çok fazla sulamaya ihtiyaç duymayan yonca biçildikten sonraki aşamalarda aynı tarlaya yapılan buğday ekimi çok başarılı sonuçlar verebiliyor. Bütün bunlar dikkate alındığında, GAP Bölgesi’nde yoncaya yönelen üreticilerin sayısındaki çoğalma gayet yerinde ve bölgeyi şahlandıracak gibi gözüküyor.
kaynak: tarım 2023
-
Hamsi avlama yasağı uzatıldı
-
TVHB basın açıklaması (Veteriner hekimler de aşıda öncelikli gruba dahil edilsin)
-
Veteriner hekimlere uzmanlık eğitimi
-
Tarım ve Orman Bakan yardımcısı görevden alındı
-
Hamsi avı 10 gün süreyle durduruldu.
-
Tarım ve Orman Bakanlığı 826 sözleşmeli işçi alacak