Yağlık ayçiçeği çiftçinin yüzünü güldürecek
2016 yılında meyvecilikten yüzü gülmeyen üreticiler, yağlık ayçiçeğinden umutlu. Ayçiçeğinde geçen yıla oranla ekimde yüzde 100’lük bir artışın olduğunu ifade eden İnegöl Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, “Geçen yıl dönümde 330 kilo verim alındı. Bu yılda aynı oranda ürün almayı bekliyoruz” dedi.
“Verimden memnunuz”
Ayçiçeğinde sezonun geçen yıla oranla bu yıl oldukça güzel gittiğini belirten Kooperatif Başkanı Ali Rıza Girgin, “Geçen yıl dönümde 330 kilo verim alındı. Bu yılda aynı oranda ürün almayı bekliyoruz. Gördüğünüz gibi ayçiçeklerinin hali yerinde, kelleleri güzel, sıkıntı yaşanmıyor. Allah kazasız belasız hasat etmeyi nasip etsin. İki yıl önce yaşanan iki günlük Samyeli ayçiçeklerini duman etmişti. İnşallah bu yıl öyle bir durumla karşılaşmayız. Rabbimden duamız bu yönde. Şuan ayçiçeklerinin durumu güzel ve inşallah da böyle devam eder” diye konuştu.
“Ayçiçeğinde yüzde 100 artış”
Geçen yıl 2 bin 250 kilo civarında ayçiçeği tohumu sattıklarını ifade eden Girgin, “Bu yıl bu rakam yaklaşık bir ton arttı. 3 bin 300 ile 3 bin 400 kilo civarında Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi olarak tohum sattık. Dışarıdan da yaklaşık bir ton civarında satışta yapıldı. Yani İnegöl’de bu yıl 4 bin 500 ile 5 bin kilo arasında tohum satıldı. Geçen yıl patateste ve ayçiçeğinde zarar yaşandı. Beyaz ayçiçeğine halk arasında sünbül oranı deniliyor, normalde oravanj deniliyor. Bu beyaz ayçiçeğinde sıkıntı yaşatıyor, toprağı öldürüyor. Bu nedenle çiftçi beyaz ayçiçeğinden yağlık ayçiçeğine yöneliyor. Bu durumdan dolayı yağlık ayçiçeğinde artış var. İnşallah bereket de güzel olur. Beklentimiz bu yönde. Bu yıl 12 bin dönümde 4 bin 500 ile 5 bin kilo arasında ayçiçeği ekimi yapıldı. Bu rakam önümüzdeki yıllarda artacaktır. Çünkü patates bu yıl pek para etmedi. Tarlada 40 kuruşa veriliyor. Beyaz ayçiçeğinde de oravanjdan dolayı sıkıntı yaşanıyor. Önümüzdeki yıl yağlık ayçiçeğine çiftçilerin yöneleceğini düşünüyorum” dedi.
“Fiyatlar üreticiyi memnun etmeli”
Ağustos ayı sonuna doğru hasadın başlayacağını belirten Ali Rıza Girgin, “Şu an henüz bir fiyat ortada yok. Trakya Birlik fiyatı belirlemeden önce dünya piyasalarını araştırıyor. Bu araştırma doğrultusunda bir fiyat belirlenir. Yağ oranlarına göre de fiyatlar değişiyor. Geçen yıl yüzde 40 oranlı yağlık ayçiçeği bin 600 lira iken, yüzde 50 oranlı ayçiçeği ise bin 800 lira civarındaydı. Tabi ki bu yıl beklentimiz daha yüksek. Türkiye yağlık ayçiçeğinde ham yağın yüzde 35-40’ını üretiyor. Yüzde 60’ı ithal ediliyor. O yüzden bir sıkıntı var. İnşallah bu yıl açıklanacak rakamlar üreticilerimizi ve ortaklarımızı memnun eder” diye konuştu.
“Rekolte beyannamelerinin son günü 15 Temmuz”
Kooperatif olarak ayçiçeği alımını rekolte beyanına göre yapabildiklerini ifade eden Başkan Girgin, “Rekolte beyannamelerinin dolum süresi de 15 Temmuz 2016 Cuma günüdür. Bu tarihe kadar rekolte beyanında bulunmayan ortaklarımız sıkıntı yaşayacaktır. Ben ortaklarımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyorum. Bu süre zarfında rekolte beyanında bulunmazlarsa, kooperatifimize ürün dönemezler. 15 Temmuz’a kadar rekolte beyanında bulunmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu