TZD Başkanı Yetkin: ” Gıda enflasyonu yükselebilir”

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yeni hasat edilen ürünlerin piyasaya arz edildiği ‘bolluk dönemi’nde gıda fiyatlarında yaşanan artışlara dikkati çekerek, “Bu artış, önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunun daha fazla yükseleceğinin habercisidir” ifadelerini kullandı.
Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, gıda enflasyonunda yaşanan artışı değerlendirdi.
Ekimde enflasyonun yıllık yüzde 7,58 olmasına karşın gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışın yıllık yüzde 8,69’e çıktığını vurgulayan Yetkin, “Mevsim itibarıylayeni hasat edilen ürünlerin piyasaya arz edildiği ve ‘bolluk dönemi’olarak nitelenen bir dönemde görülen bu artış, önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunun daha fazla yükseleceğinin habercisi oldu” değerlendirmesinde bulundu.
Yetkin,gıda fiyatlarındaki aşırı artışın birkaç nedeni olduğuna işaret ederek, “Birçok üründe üretici fiyatları ile tüketici fiyatları, yani tarla ile market arasındaki fiyat farkları inanılmaz boyutlardadır. Bu fark çoğu zaman yüzde100’ün üzerinde olmakta yüzde300’e kadar çıkmaktadır” tespitinde bulundu.
“Bir diğer nedenise girdi fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olmasıdır” ifadesini kullanan Yetkin, özellikle girdilerin önemli bir bölümünün ithal edilmesinin Türk lirasınındeğer kaybettiği dönemde maliyetlerin büyük ölçüde artmasına neden olduğunu aktardı. Yetkin, ülkedekitarım ürünleri ithalatının giderek artması sonucu ithal tarım ürünlerinin de aşırı ölçüde pahalandığına değindi.
Yetkin, “Gıda fiyatlarının denetlenmesindeki bir diğer güçlük de gıda sektöründeki işletmelerde kayıtdışılık oranının çok yüksek olmasıdır. Bu durum hem haksız rekabete yol açmakta hem de hileli gıda sektörünün yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktadır.Gıda enflasyonunun altında yatan nedenler doğru bir biçimde analiz edilmediği sürece vatandaşın yeterli beslenmesinin daha da zor hale geleceği ve hileli gıda sektörünün ucuz ‘sözde gıda’larının daha çok can yakacağı görülmektedir” değerlendirmesini yaptı.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu