26° Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

TARIM SEKTÖRÜ ENTEGRE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.

GTHB Personel - Şubat 25, 2015 11:26 am A A

Başbakan Davutoğlu, mazot, gübre, yem bitkileri desteği bağlamında 2 milyar Türk lirasının 28 Şubat Cumartesi günü çiftçilere verileceğini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sisteminin, kendi içinde üç devrimi barındırdığını belirterek, “Devletin, hükümetin, bakanlığın çalışma sistemini tümüyle değiştiren, dönüştüren, niteliksel bir sıçrama yapılmasını sağlayan bir devrimdir. Üretici açısından bir devrimdir, kendisi entegre bir sistemin içindedir artık. Tüketici açısından bir devrimdir” dedi.

Davutoğlu, “Tarım Bilgi Sistemleri” Tanıtım Toplantısı’ndaki konuşmasında, tarımın ilk geliştiği ülkelerden Türkiye’nin, modern dönemde de kendisine yeten bir tarım altyapısına kavuşmak için büyük çaba sarf ettiğini, son 12 yılda ölçek büyümesiyle bunun sağlandığını söyledi.

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin bu yeni dönemin işareti olduğunu ifade eden Davutoğlu, bütün bakanlıklarda olduğu gibi artık Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında da muhteva değişiminin, niteliksel bir değişimin öngörüldüğünü anlattı.

Başbakan Davutoğlu, sadece çiftçilere destek sağlamakla değil tarımın makro statik planlaması anlamında da devrim mahiyetinde bir adım atılacağını vurguladı.

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin dünyada bir ilk olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, “Türkiye dünyada artık teknolojik sistem ithal eden, bu sistemleri uygulayan bir ülke olmaktan çıkıyor. Sistem üreten, sistemi dost ülkelerle paylaşan ve bu sistemin paylaşılması üzerinden küresel tarım politikalarına yön veren bir ülke haline geliyor” diye konuştu.

Sistemle Ankara’dan tüm Türkiye’nin bütün envanterin takip edileceğini, her türlü değişimin gözleneceğini, izleneceğini ve yönetileceğini anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Bu yolla biz her bir metrekaresini, her bir tarım alanını Ankara’dan görebileceğiz ve makro stratejik bir planlama yapabileceğiz. Nerede, hangi toprak kalitesinde ne üretiliyor, nerede eksik var. Alana gönderdiğimiz 10 bin ziraat mühendisimizin sağladığı bilgilerle, alana konulmuş teknolojik aygıtlarla tüm bu bilgiler Ankara’da ve bütün illerin ilgili birimlerinde gözlenecek. Bu çok önemli bir imkan. Anında bir hava değişimi, iklim değişimi varsa, afeti belki önceden göreceğiz, hasatta olacak tahribatı önceden göreceğiz, gübrede eksiklik varsa takviye edeceğiz. 5-10 yıllık daha uzun planlamalarla toprak kalitesinin zamanla nasıl bir seyir takip edeceği konusunda da bilgi sahibi olma imkanı sağlıyor.

Nasıl vatandaşımızı tek tek biliyorsak her bir arazimizi, parselimizi, küçükbaş, büyükbaş, balıkçılık, hatta arıcılık alanındaki her bir üniteyi kayda geçiriyoruz ve biliyoruz. Böylece potansiyelimizi takip edebileceğiz. Bir hastalık varsa bunun yayılmasını engellemek için anında tedbir alınabilecek.”

-“Çiftçi tarımın temel aktörü”

Bunun merkezi yönetim açısından ve üretici açısından da önemine işaret eden Davutoğlu, üreticinin, çiftçinin tarımın temel aktörü olduğunu vurguladı. Davutoğlu, “Onlar olmazsa siz merkezde ne yaparsanız yapın, planlar başarıya ulaşmaz” dedi.

Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da 90’lı yıllarda, terör nedeniyle köylerin boşalmasıyla buralarda hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Hayvancılığı istediğiniz kadar geliştirmeye çalışın, eğer bunun sosyal ve ekonomik arka planı yoksa, siyasal anlamda huzur ortamı yoksa, bunu geliştirme şansınız olmaz. Onun için Çözüm Süreci de aslında siyasal bir proje olarak başta hayvancılık olmak üzere GAP bağlamında, dünyanın en önemli tarım projelerinden birinin hayata geçirilmesi anlamında da siyasal alanla ekonomik ve sosyal alanın kesiştiği son derece önemli bir proje olarak kendini her zaman olduğu gibi gösteriyor. Üreticimiz açısından bakıldığında üretici, kendi toprağıyla ilgili bilgi sahibi olacak, teknik donanıma sahip olacak. Yine üretici, bürokrasinin azalması suretiyle bir destek primi alacaksa, bir ödeme yapacaksa, bir bilgi almak isteyecekse köyünden, kasabasından, ile ya da Ankara’ya gelmesine ihtiyaç kalmayacak. Oturduğu yerden sisteme girebilecek, müracaatını yapabilecek, primini alabilecek, işlemini yapabilecek.”

-“Tarım varoluşsal bir alan”

Tarım, sektör, entegre, yönetim ve bilgi kavramlarının önemine işaret eden Davutoğlu, “Bütün bunlar arasında tarım varoluşsal bir alan. Sektör olarak düşünülmesi, tarımın genişlemesi bağlamında önemli. Entegre olması, birbiriyle ilişkilendirilmesi önemli. Yönetilmesi önemli ve bunun arkasında da bilgiyle yönetilmesi önemli. Bütün bunları birleştiren bir sistem. Nihayet tüketici açısından” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, “Niçin biz tarım üretimine önem veriyoruz? Çünkü yeni nesillerin ve insanımızın en sağlıklı şekilde beslenmesi için sadece ihraç etmek değil. O zaman tüketicimizin yediği, beslendiği gıdalarla ilgili bilgi sahibi olma hakkı var” diye konuştu.

Davutoğlu, “Biraz önce gördünüz. Markette bir hanımefendi, elinde telefonla bir resim çekiyor. Anında oradaki barkoddan, oradaki bilgilerden merkeze ulaşıp bu ürünün nerede, hangi şartlarda üretildiği, içinde hangi unsurların, muhteviyatının ne olduğunu öğrenebiliyor. Tüketici haklarının korunması bağlamında da bir devrimdir” ifadesini kullandı.

-Kendi içinde 3 devrim 

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’nin, kendi içinde 3 devrimi barındırdığını belirten Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

“Tarım planlaması açısından, makro stratejik planlama açısından bir devrimdir. Devletin, hükümetin, bakanlığın çalışma sistemini tümüyle değiştiren, dönüştüren, niteliksel bir sıçrama yapılmasını sağlayan bir devrimdir. Üretici açısından bir devrimdir. Kendisi entegre bir sistemin içindedir artık. Tek başına, izole, Konya’nın bir köyünde ya da Kars’ın bir köyünde hayvancılıkla meşgul olan veya balıkçılık yapan Karadeniz kıyılarında tek başına bir üretici değil entegre bir sistemin içinde bir aktördür. Tüketici açısından da bir devrimdir. Biz bu devrimleri gerçekleştirerek yeni Türkiye’yi inşa edeceğiz. Yeni Türkiye ideali, kendisine güvenen, üreticisine, tüketicisine, vatandaşına saygı duyan bir ülke idealidir. Bu projeyle biz kendimize güvendiğimizi gösteriyoruz. Bütün bir ülkeyi avucumuzun içi gibi bildiğimizi, kendimizi nasıl tanıyorsak ülkemizi, vatanımızı, topraklarımızı, sularımızı da aynı şekilde tanıdığımızı, tanımakta olduğumuzu gösteriyoruz. Kendimize güvenimiz artıyor.”

Bunun, yeni Türkiye’de vatandaşa saygının bir ifadesi olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Çünkü vatandaşımız eğer üreticiyse devletine güveneceğini görüyor burada. Devletiyle ilişki kurarken bürokratik engellerin ortadan kalktığını görüyor. Tüketici ise kendi vatandaşına saygılı bir devletin sağladığı imkanlarla aldığı her gıdanın bütün detaylı bilgilerine sahip olma imkanı buluyor” dedi.

“İşte biz bu yeni Türkiye’nin ayak seslerini duymaktan büyük bir onur duyuyoruz” ifadesini kullanan Davutoğlu, bu devrim mahiyetinde adımı gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere bakanlık çalışanları ve katkıda bulunan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Davutoğlu, “İkinci ekonomik hamle dönemimizin önemli işaretlerinden biri olarak bu projeyi görüyorum. İşte bu tarz niteliksel ve Ar-Ge kullanımı, bilgi teknolojisi kullanımı suretiyle niteliksel sıçrama yapan projelerle bütün bakanlıklarımızda inşallah 2023’e doğru giderken katma değeri yüksek, planlama gücü kapsamlı ve gelecek vizyonu güçlü bir yeni hamle dönemini başlatmış olmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, sistemin, ülkeye, çiftçilere, üreticilere ve tüketicilere hayırlı olması dileğinde bulundu.

 

 

 

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/tarim-sektoru-entegre-yonetim-bilgi-ankara-yerelhaber-639612/

GTHB Personel - 11:26 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.