28° Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Tarım ilaçları arılarda hafıza kaybına yol açıyor.

GTHB Personel - Mart 19, 2015 9:14 am A A

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, özellikle endüstri bitkileri ve yağlı tohumların ekilişi sırasında kullanılan ilaçlarda yer alan bir etken maddenin arılarda hafıza kaybına yol açtığını belirterek, Çukurova Bölgesi’ndeki arıların yüzde 70’ini etkileyen bu maddenin Türkiye arıcılığının yüzde 25-30’unda kayba neden olduğunu bildirdi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, endüstri bitkileri ve yağlı tohumların ekileceği tarlaların hazırlanması sırasında, yasak olduğu halde bazı ilaçların kullanıldığını ve bu ilaçların çok ciddi arı kaybına neden olduğunu söyledi.

Çukurova Bölgesi’nde ciddi arı kayıplarının yaşandığına dikkati çeken Yılmaz, “Gelişmiş, güçlenmiş arıların sayılarının yüzde 70’e yakınını kaybediyoruz” dedi.

Yılmaz, arıların 21 gün kovan içerisinde, 21 gün kovan dışında çalıştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Söz konusu ilaçlarda yer alan ‘imidakloprit’ isimli etken madde bitkinin bünyesine giriyor ve bitkiye konan arılar hafızalarını kaybediyor. Dışarıda çalışanlar yok oluyor. İçeride çalışanlar da maddenin etkisine maruz kalıyor. Özellikle endüstri bitkileri ve yağlı tohumların ekilişi sırasında kullanılan ilaçlarda yer alan bir etken madde arılarda hafıza kaybına yol açıyor. Çukurova Bölgesi’ndeki arıların yüzde 70’ini etkileyen bu madde Türkiye arıcılığının yüzde 25-30’unda kayba neden oluyor. Arılar bu mevsimde yüzde 70 kondisyon kaybedince bu arıların temmuzda bal yapma şansı yok. Bal sezonunda arıların hazırlanmasını olumsuz etkiliyor.”

“İlaç toprakta 3 yıl kalıyor”

Arı kayıplarının olmaması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarının altını çizen Yılmaz, tarımla uğraşan bazı kişilerin bu konuya özen göstermediklerini söyledi.

Yılmaz, bu ilacın Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da, Macaristan’da ve İtalya’da yasak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türkiye’de de ayçiçeği ve kanola üretiminde yasak, ancak kaçak olarak kullanılıyor veya diğer ürünlerde kullanılması nedeniyle tüm ürünlerde etkili oluyor. İlaç toprağa atıldığında, örneğin bu sene tarlaya mısır ektiniz, seneye ayçiçeği ekeceksiniz, mısır ekilişinde bu ilaçlar kullanıldığında seneye o ilaç ayçiçeğine de geçecektir. İlaç toprakta 3 yıl kalıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu konuda daha hassas davranmasını istiyoruz. Bakanlık bu ilaca Trakya Bölgesi’nde olduğu gibi diğer bölgelerde de reçete sistemi getirirse bu, sorunun çözümü olur. Geçimini bu işten sağlayan 56 bin üyemiz var. Dünya bal üretiminde Türkiye en büyük ikinci ülke. Böyle bir ülkede hala tarım ilaçları arıları öldürüyorsa bir eksiklik var demektir. Çukurova’da 3 senedir bu sorun yaşanıyor, Türkiye tarımı ve arıcılığı için bu sorunun çözümü zorunlu. O bölgedeki çiftçilerin, ziraat odaları tarafından bilinçlendirilmesini istiyoruz.”

GTHB Personel - 9:14 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.