10° Parçalı bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Mersin balığı Bolu’da üretiliyor.

GTHB Personel - Mayıs 21, 2015 10:51 am A A

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Bolu’da üretilen mersin balığı, Sakarya Nehri’ne ve baraj göllerine bırakılacak.

DSİ Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2014 yılında, ülke genelindeki baraj ve göletlerde bulunan, sazan, bıyıklı balık, gümüş, inci balığı, kadife, siraz, tatlı su levreği, tatlı su kefali ve Abant göl alabalığı türlerinin avlanması sağlanarak, 13 bin 350 ton su ürünü üretildi.

Projeye dayalı su ürünleri yetiştiriciliği de yapan DSİ, Gökkuşağı Alabalığı ve sazan balığı üretimi için hazırlanan rezervuarlardaki kafeslerde, yıllık 102 bin ton balık üretimi gerçekleştiriliyor.

Bunun yanında, nesli tehlike altında olan mersin balığının üretimine yönelik araştırmaların yapılması için, DSİ 5. Bölge Müdürlüğü Bolu-Gölköy Su Ürünleri İstasyonu 1 milyon yavru kapasitesine yükseltilirken, burada üretimi gerçekleşecek olan mersin balığı yavruları ile Sakarya Nehri ve bağlantılı baraj göllerinin balıklandırılması planlanıyor.

Olta Balıkçılığı Federasyonu (OBAF) Başkanı İsmail Atalay, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, DSİ’nin yapmış olduğu balıklandırma çalışmalarının Türkiye’de yeni oluşturulan göletler için çok büyük önem arz ettiğini belirtti.

Yeni yapılan gölet alanlarında balık bulunmadığına değinen Atalay, “Bunların balıklandırılmasını DSİ kendisi yapıyor. DSİ’nin farklı yerlerde balık üretim tesisi var. Bu tesislerde her yıl milyonlarca yavru balık üretiliyor. Bu, hem ticari balıkçılığa hem de olta balıkçılığına büyük katkı sağlıyor. Balıklandırma çalışmaları sayesinde iç sulardaki balık stoklarında da artış sağlanıyor. Bu sayede olta balıkçılığı sektörüne büyük bir katkı sağlıyor” dedi.

Atalay, Türkiye’deki iç sularda yapılan olta balıkçılığının ekonomiye katkısının ticari balıkçılığın yarattığı etki kadar olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de yaklaşık 6 milyondan fazla olta balıkçısı olduğunu ve bunların yüzde 80’inin iç sularda avlandığını söyledi.

Nesli tükenmekte olan balıkların üretilerek, iç sulara bırakılması konusunda da bir değerlendirme yapan Atalay, şunları söyledi:

“Mersin balığı dünyada ve ülkemizde çok önem arz eden ve ekonomik payı çok yüksek balıklar. Yaşam sürelerinin çok uzun olması özelikle ekonomik fayda sağlama açısından son derece uzun bir dönem gerektiriyor. Yaşam şartlarının da ona göre hazırlanması gerekiyor. Bu ülkenin sularına ve balık türlerine yapılan her türlü katkıyı federasyon olarak destekliyoruz.”

 AA
Mersin balığı Bolu'da üretiliyor

 

GTHB Personel - 10:51 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.