21° Sağanak
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Malatya kayısısında hasat mevsimi.

GTHB Personel - Temmuz 9, 2015 10:58 pm A A

Malatya kayısısında hasat mevsimiDünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70’ini karşılayan Malatya’da kayısı hasadı başladı. Geçen yıl yüzde 95’i dondan etkilenen kayısı bu yıl da kısmen zarar görmesine rağmen üreticisinin yüzünü güldürüyor. Geçen yıl yaklaşık 30 bin tona düşen kayısı rekoltesinin bu yıl 250 bin tona yaklaşması bekleniyor.

Hasat mevsimi ilk olarak Karakaya Barajı kenarındaki Kale ve Battalgazi ilçesi içinde kalan bahçelerde başladı. Rakım artışına göre diğer ilçelerde de peyderpey kayısılar toplanmaya başlayacak.

Malatya Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Tursun, rekoltenin beklenenin altında olduğunu belirtti. Bu yılda kayısıların kısmen dondan zarar gördüğünü anlatan Tursun, “Ürün kısıtlı. Piyasayı döndürecek kadar var gibi görünüyor ama uzun yıllar ortalamasının altında. Yaş kayısı tezgahta yerini aldı. Tezgahtaki fiyatlar ilk günlere göre düştü. Kuru kayısı da ise organik üretimde fiyatlar gayet iyi, aksine yükselecek. Ben bu yıl üreticinin kazanacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Malatya kayısısının aromasının diğer bölgelerde üretilenlere göre farklı olduğunu vurgulayan Tursun, “Bu bölgenin iklimi, toprak yapısı nedeniyle Malatya kayısının aroması farklı. Şeker oranı biraz yüksek oluyor. Raf ömrü artıyor.” dedi. Kayısının sağlık açısından da faydalı olduğunu söyleyen Tursun, “Kayısı yapılan bilimsel çalışmalara göre öncelikle sindirim sistemi ve cilt bakımı konusunda yararlı olduğu ortaya kondu. Rahat tüketilebilecek bir ürün. Kayısıdan un yapılıyor, çocuk mamalarında kullanılıyor. Çekirdeği kozmetik sektöründe kullanılıyor.” şeklinde konuştu.

Birlik Başkanı İlhan Tursun, kuru kayısının da toplandıktan sonra serilerek güneşte kurutulduğunu dile getirdi. Daha sonra çekirdeğinin alındığını anlatan Tursun, kuru kayısı ürünün 1 ay sonra satışa hazır hale geldiğini kaydetti.

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’ne bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde bin ağaçlık bahçesi bulunan Hasan Özer isimli üretici kayısı hasadına başladıklarını belirtti. Ağaçlardaki verimin tam tatmin edici olmadığını söyleyen Özer, “Ürün miktarından ne memnunuz ne de mutsusuz. Ancak buna da şükür diyebiliyoruz.” dedi.

Üreticilerden İzzettin Çiçek de kayısı üretiminin meşakkatli olduğunu ifade etti. Kayısı üreticileri olarak ağaçtan meyve alınmaya başlanıncaya kadar tedirginlik yaşadıklarını vurgulayan Çiçek, “Don olacak, dolu yağacak diye çok diye kaygıyla yatıp kalkıyoruz. Üretim zor. Bunun sulaması, gübrelemesi, ilaçlanması, birçok aşaması var. Ürünü alana kadar zor bir süreç yaşanıyor. Çekilen emeği bazen güçlükle karşılıyor maliyetini ürün. Ürün alındıktan sonra da pazarlama sıkıntısı yaşanıyor. Birlikler yeni yeni kuruluyor.” ifadelerini kullandı.

cihan

 

GTHB Personel - 10:58 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.