19° Açık
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Köylü kadınlar kayın mantarı hasadına başladı.

GTHB Personel - Mart 6, 2015 8:32 am A A

Aydın’ın Efeler ilçesi Kızılcaköy Mahallesi’nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce hazırlanan “Kayın Mantarı Yetiştirciliği” projesinde hasat başladı. Bakanlık tarafından kırsal alanda yaşayan kadınları tarımla ilgili konularda ve ekonomik faaliyetlerde eğitim yayım yöntemleri ile eğitmek, tarım üretiminde kaliteyi arttırmak, kalkınmada kadınların daha faal rol almalarını sağlamak, kırsaldaki kadının ekonomik ve sosyal konumunu iyileştirmek ve güçlendirmek amacıyla Kalkınma Bakanlığı destekli, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım” projesi yürütülüyor.

İl müdürlüğü personeli, projenin uygulandığı Kızılcaköy, Köşk ilçesi Güzelköy ve Kuyucak ilçesi Gencelli mahallelerindeki mantar işletmelerinde incelemelerde bulundu ve yetiştiricilerden bilgi aldı. Kadın çiftçiler Nurgül Erdal, Vildan Candal, Kezban Doğrul, Hatice Erdal ve Sülfiye Demiralp, kayın mantarı üretime 100 metrekarelik serada başladı. Amaçlarının, Kızılcaköy’ü kayın mantarı üretim merkezi haline getirmek olduğunu belirtildi. Projeye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bağ Bahçe Bölümü’nce teknik destek veriliyor.

Üretimin sera içinde olduğunu ve yılda dört hasat yaptıklarını belirten Candan, “Tamamen organik olarak üretilen mantarlar, kompostlarla tek tek ilgilenilerek çok emek isteyen bir süreçten sonra meyve vermeye başlıyor. Kayın mantarı projemize, beş ortak bayan arkadaş başladık. Çiftçi kadınları kalkındırmak adına. Bu bizim ilk seramız, ilk mantarımız. 100 metrekare bizim seramız. Eğer her tarafı dolu olduğunda 430 torba oluyor. 10 ton komposttan da yüzde 25’i falan bize mantar olarak geri dönecek. Eğer çok düzenli bir bakım yapabildiğimiz takdirde iki, iki buçuk ton arasında bir mantar elde edeceğiz. Mantarımız tamamen doğal. Ben de bu işe başlamadan önce bu mantardan hiç yememiştim. Yedim, gerçekten çok güzel. Yetiştirip pazarını da bulduğumuzda hedefimize ulaşmış olacağız.” dedi.
kaynak: Cihan

GTHB Personel - 8:32 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.