Parçalı bulutlu
  • EURO
  • DOLAR

KANDIRA HİNDİSİ İÇİN MARKA OLMA YOLUNDA İLK ADIM ATILDI

Tarım - Eylül 8, 2020 6:44 am A A

KANDIRA HİNDİ’Sİ için markalaşma yolunda ilk adım atıldı.Kandıra Kaymakamı Mehmet ÜNAL,Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürü Yüksel ÇİL’in teşvikleriyle Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ercan AYDIN,Ziraat Mühendisi Selçuk KIRMAZ ve Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü personelleri tarafından Kandıra Hindi’si için Türk Patent Ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret için başvuruda bulunuldu.

Kandıra Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ercan AYDIN;

‘’Maviyle yeşilin, güneşle kumun kucaklaştığı Kocaeli İlinin küçük şirin ilçesi Kandıra; Rıfat Yüce’nin 1945 yılında yazdığı Kocaeli Tarihi ve Rehberi adlı kitapta ve bazı kaynaklarda milattan önce 3000’li yıllarda Sit’lerin, As’ların ve Amazon’ların burada yaşadıkları efsanesinden bahsedilmekteyse de, Kandıra, Romalılar, Yunanlılar, Bizanslılar ve Osmanlılarla günümüze kadar ulaşır. M.Ö. 7.yy.’da yöre halkının, 1200’lü yıllarda Ege göç kavimleriyle gelen Mis’ler ve Bebrik’lerden oluştuğu ve yine aynı dönemde Megaralı’larında burada yerleştiğinden bahsedilmektedir.

Manav (Yeli-Yerleşik Türkmen) halkının yaşadığı Kandıra İlçesi, Kocaeli İline bağlı Karadeniz’ de 52 km uzunluğunda kıyısı bulunan bir ilçedir. Yüzölçümü 933 km2’ dir. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde İzmit, doğusunda Karasu, güneydoğusunda Adapazarı ve batışında Şile bulunmaktadır. İklimi Batı Karadeniz ve Marmara bölgelerinin iklim özelliğine sahip olup geçiş iklimi özelliği taşır.  Arazisi dalgalı ve birçok küçük tepelerle örtülüdür. Tepelerin önemli bir kısmı meşe ve gürgen ormanlarıyla kaplıdır.

Doğal güzellikleri, plajları, tarım arazileri, tarihi eserlerinin yanında Karadeniz ve Marmara Denizi’ne olan kıyıları ile Kocaeli İli ve özellikle Kandıra İlçesi tarım, ticaret, kültür ve turizm açısından da tarihten itibaren büyük önem taşımaktadır.

İlçemizde 1980 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’ na bağlı olarak kurulan Hindicilik Deneme İstasyonu bölgede yetiştiricilere, ıslah ve kültür ırkı hindi palazı sağlamaktaydı. Hindicilik Deneme İstasyonunda Amerikan Brozn Yaylımlık Hindi ırkı üretilmekte ve  hindi palazları dağıtılmaktaydı. Bu hindi türü mera hindisi olduğu için ilçemizde ve çevresinde yaygın olarak yetiştirilmekteydi. Endüstrinin gelişmesi ile birlikte fabrikasyon üretimlerin artması ve özel sektörün entegre kümes  hindi yetiştiriciliği işine girmesinin yanı sıra ekonomik sebeplerden dolayı 2003 yılında kapanmıştır. Ancak bu aşamadan sonra çiftçilerimiz damızlıklarını özel sektörden temin ettiği hindi yavrularını kendi bahçelerinde ve meralarında  mısır, fındık, buğday, ayçiçeği, kekik ve meşe peliti  ile doğal olarak yetiştirmektedirler ve kendi imkanlarıyla çoğalmalarını sağlamaktadırlar. Bu nedenledir ki KANDIRA HİNDİSİ ismini almıştır.

 

Kandıra İlçesinin verimli topraklarındaki diğer canlı organizmalar ile de beslenen ‘Kandıra Hindisi’ beslenme şekilleri ve doğal otlanma özellikleri ile gerek tat gerek lezzet ve aroma bakımından diğer hindilerden ayrılmaktadır. Bu özelliklerinin yanı sıra kuru yolum (Helal Kesim) ile kesimi yapılan ‘Kandıra Hindisi’ bölge ve ülkemizdeki diğer hindi çeşitlerinden özellikleri bakımından ayrılmakta olup özelikle İstanbul başta olmak üzere ülke genelindeki illerde yoğun talep görmektedir. İlçemizde küçük ve büyük ölçekli üreticilerimiz ile beraber  yirmi bine yakın Kandıra Hindisi yetiştirilip, üreticiler tarafında İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Ülkemizin diğer illerine satışı yapılmaktadır.

 

Kandıra İlçemiz Hindi üretimi ve yetiştiriciliği bakımında bulunduğu bölgede başrol oynamaktadır. Üretim ve yetiştiricilik açısından tarih boyunca adından söz ettiren Kandıra İlçesi gerek kurum ve kuruluşlar ile gerekse çiftçilerimiz ile özellikle Kandıra Hindisini her geçen gün nitelik ve nicelik olarak arttırmaktadır.           Bu bağlamda Kandıra Kaymakamamız Mehmet Ünal  ve Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürümüz Yüksel ÇİL’in teşvikleri ile kurumumuz tarafından Kandıra İlçemizle özdeşleşen ‘Kandıra Hindisi’ nin üretiminin daha da arttırılması  ve tanınması açısından yakın tarihte Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret Tescili için başvurusu yaptık.

Marka parayla satın alınmaz ama markalaşmış ürünler yüksek fiyatlara satılabilir. İlk Hedefimiz Kandıra Hindisini markalaştırmaktır.

Coğrafi İşaret, temel olarak benzerlerinden farklılaşmış ve bu farkı kaynaklandığı yöreye borçlu olan yöresel ürün adını ifade eder. Bu bakımdan Coğrafi İşaret belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Geleneksel ve kültürel bilginin ve yetiştiriciliğin nesilden nesile aktarılması için belge niteliği taşımaktadır.

‘Kadıra Hindisi’ için Coğrafi İşaretin alınması Kandıra Hindisine olan talebin daha da artmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda  var olan üreticilerimiz kapasitesini arttıracak ve ülkemize yeni üreticiler kazandıracaktır.  Bunların yanı sıra ürüne kazandırılan kimlik ile tüketicilerimiz de güven uyandıracaktır. Yöresinde ve doğal ortamda yetişen hindi etine daha kolay ulaşabilecektir.

 

Kandıra ilçemiz Kocaeli’nin yüzde yirmi beş arazisine sahip olup,yüzde iki buçuk nüfusu barındırmaktadır.96 mahalle muhtarlığı olup ,300 mahallesiyle geniş bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçemizde aktif tarımla uğraşan beşbin çiftçi olup elli üç bin hektar tarım alanı, yirmi altı bin hektarda orman arazisi mevcuttur. Kırkbine yakın büyükbaş hayvan,on beşbine yakın küçükbaş hayvan,ikibine yakın mandave 150 civarında kanatlı kümesi bulunmaktadır. Yirmibin ve üzerinde Kandıra Hindisi yetiştirilen ilçemiz tarih boyunca bölgenin gerek bitkisel gerekse hayvansal üretim yükünü çekmektedir. Ancak Coğrafi İşaret ve Tescillendirme gibi belgeleme ve kimliklendirme yapılmadığından ürünlerimizin gerekli tanıtımını yapamamakta olup yeteri kadar bilinmemektedir. Son dönemlerde yöremiz ile özdeşleşen Kandıra Bezi coğrafi işareti tecillenmiş olup Kandıra Manda Yoğurdu, Kandıra Dartısı ve özellikle Kurumumuz tarafından Kandıra Karpuzundan sonra Kandıra Hindisi için de Coğrafi İşaret Tescili için başvuru yapılmıştır. Bu bağlamda yöremiz ile özdeşleşen ürünlerin tanıtımı ve bilinirliği için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  ‘’ açıklamasını yaptı.

 

 

 

 

kaynak:https://www.kandiragundem.com/kandira-hindisi-icin-marka-olma-yolunda-ilk-adim-atildi/

 

Tarım - 6:44 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.