21° Sağanak
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Geleceğin mühendislerine kayın mantarı yetiştiriciliği eğitimi.

GTHB Personel - Nisan 2, 2015 12:14 pm A A

Geleceğin mühendislerine kayın mantarı yetiştiriciliği eğitimi

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi’nde ‘Kayın Mantarı Yetiştiriciliği’ konulu eğitim gerçekleştirildi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin mesleki bilgi ve becerilerini arttırmayı amaçlayan eğitime 150 öğrenci katıldı. İl müdürlüğü bitkisel üretim ve bitki sağlığı şubesinde görevli Dr. Ayça Karauz tarafından gerçekleştirilen eğitim iki gün sürdü.

Eğitimin birinci günü ziraat fakültesi toplantı salonunda ‘Kayın mantarı yetiştiriciliği’ teorik sunum ve görsellerle anlatıldı. İkinci gün ise öğrenci ve üreticilerden oluşan 140 kişilik grupla Yalova Atatürk bahçe kültürleri merkez araştırma enstitüsünde kompost hazırlığı ve yetiştiriciliğe dair uygulama eğitimi yapıldı.

Bitkisel Protein Kaynağı

Son yıllarda ülkemizde üretimi yaygınlaşan Kayın (İstiridye) mantarı, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar, şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur.

Kayın Mantarının bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, “Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır” diyor.

Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazla olup, ayrıca kayın mantarının ise kolesterolü düşürücü özelliği bulunuyor. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kolesterol içermeyen mantar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılıyor.
Kayın mantarı yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bağırsakların çalışmasını sağlar. Mantardaki ‘Lentinian’ adı verilen maddenin tümörleri azalttığı biliniyor.

GTHB Personel - 12:14 pm A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.