22° Az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Fatih’te ‘böcek’ alarmı

GTHB Personel - Temmuz 7, 2015 9:29 am A A

http://www.mynet.com/haber/guncel/fatihte-bocek-alarmi-1912271-1

 

 

 

 

Geçtiğimiz yıl İstanbul Zeytinburnu’nda 150 kadar ağacın kurumasına sebep olan ‘Anoplophora Chinensis’ cinsi böcekler bu yıl da Yedikule çevresini mesken tutunca, Fatih Belediyesi alarma geçti. İnternet sitesinden bir açıklama yapan belediye böceğin eşkalini verip, “Gören, bize haber versin!” dedi

Fatih Belediyesi’nin internet sitesinden ‘Kamuoyu Bilgilendirmesi’ başlığıyla yayınlanan açıklamada; Türkiyede daha önce varlığı bilinmeyen, İç ve Dış Karantinaya tabi zararlı olan Anoplophora spp. (Turunçgil uzunantenli böceği) zararlısı ilçede tespit edildiği vurgulandı. Zararlı böcek hakkında bilgilerin yer aldığı açıklamada böceğin görüldüğü yerlerin derhal belediyeye bildirilmesi istendi.

İşte o açıklama:
Yedikule Mahallesi başta olmak üzere yakın bölgelerinde gözlenen zararlı ile mücadele etmek üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği ile çalışmalar sürdürülmektedir. Mücadelesinde zararlının zarar verdiği tespit edilen ağacın belirlenmesinin hemen ardından ağacın bilgimiz dahilinde ilaçlanması ve devamında gözlenerek gerekiyorsa tarafımızca ağacın imha edilmesi gerekmektedir.

AĞAÇLARI TAMAMEN KURUTUYOR
Söz konusu zararlının larvaları ağaçların odun dokusunda beslenerek zarar vermekte ve ağacı tamamen kurutmaktadır. Ağacın gövdesinden çıkış yapan erginlerin oluşturduğu çıkış deliklerinden ya da erginlerin görülmesi ile zararlının varlığı daha kolay tespit edilmektedir. Ergin çıkış delikleri 10-15 mm çapında olabilmektedir. Zararlı böcek siyah renkte uzun antenlere sahip üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundadır. Bacaklarının üst kısımları beyazımsı mavimsi bir renktedir. 300 m ye kadar uçabilmekte ve zarar verdiği bölgenin 50 m civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenmektedir. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözlenmektedir.

GÖREN haber VERSİN
Özellikle ilçemizin Yedikule bölgesinde rastlanan bu zararlı park ve yeşil alanlarımızda, cami, okul ve diğer kamu kurumlarının bahçesinde, apartman ve konutların bahçesinde gözlenmekte ve mücadelesi için hassasiyetle anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimize bilgi verilmesi gerekmektedir. Göz ardı edilmesi durumunda Yedikule Mahallesi başta olmak üzere zararlının ilçe geneline yayılarak çok sayıda ağaç ve çalı türünün zarar görmesine sebep olmasından endişe edilmektedir. Geçen yıl içinde sadece Zeytinburnu sınırları içerisinde 150 nin üzerinde yetişkin ağaç bu sebeplerden dolayı uzmanların kontrolünde imha edilmiştir. Konuyla alakalı belediyemize ait 444 0 176 no’lu Fabim hattı aranarak bilgi verilmesi hususu kamuoyuna, önemle duyurulur.

ZARAR VERİDİĞİ BİTKİ TÜRLERİ
Zarar yaptığı bitki türler arasında; ACER spp. (Akçaağaç), Aesculushippocastanum( At Kestanesi), Alnus spp. (kızılağaç), Betula spp. (Huş Ağacı), Cornus spp. (kızılcık), Corylus spp. (fındık), Cotoneaster spp. (dağ muşmulası), Crateagus spp.(alıç ağacı), Fagus spp. (kayın ağacı), Ficus spp. , Hibiscus spp., Lagerstromia spp., Mallotus spp., Malus spp. (elma ağacı), Morus spp. (dut ağacı), Platanus spp. (çınar ağacı),Populus spp. (kavak ağacı), Prunus spp. (kiraz ağacı), Pyrus spp. (armut ağacı), Salix spp.(söğüt), Rosa spp. (gül), Ulmus spp. (karaağaç) bulunmaktadır.

kayunak: milliyet

GTHB Personel - 9:29 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.