AYDINLI ÜRETİCİ YÜZDE 50’LİK HİBE İLE AYDINLANDI.
Aydınlı üreticiler, güneş enerjisinden elektrik üreten solar sistemler ve üretimde hijyen sağlayacak sıcak su ekipmanlarına büyük ilgi gösterdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Bireysel sulama makine ve ekipman alımlarında yüzde 50 oranında hibe verilecek. Desteklemelere bu yıl ilk kez Güneş Enerjisi Sistemleri de dahil edildi. Aydınlı üreticiler, güneş enerjisinden elektrik üreten solar sistemler ve üretimde hijyen sağlayacak sıcak su ekipmanlarına büyük ilgi gösterdi.
Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında verdiği hibelerden üreticinin en üst düzeyde faydalanması için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Hayvan yetiştiricilerinin büyük eksikliğini çektiği elektrik odağında düzenlenen toplantıda, her ihtiyaca cevap verecek güneş enerjisinden elektrik üreten solar sistemler tanıtıldı.
SOLAR SİSTEMLER KISA VADEDE KAZANDIRIYOR
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Aydın İl Müdürlüğü’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan firma yetkilisi Uğur Polat; “Tarım ve hayvancılığın en büyük sorunu elektrik. Bu tebliğle güneş enerjisi Türkiye’de hem kullanımı için özendirilmiş oluyor hem de ilk defa devlet tarafından teşvik edilmiş oluyor. Günümüzde enerjiye sahip olmak hem ilk yatırımı ve sonrasında kullanımı pahalı hem de maalesef dışa bağımlıyız. Üreticiler solar elektrik sistemleri ile evlerindeki konforu yaylaya taşıyabilecek. Ürünlerimiz; buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, aydınlatma gibi ev konforunun vazgeçilmezlerinin yanı sıra hayvan bakımı ve süt üretiminde hijyen sağlamak için sıcak su ile kuyulardan su çekmek için dalgıç pompaların ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretecek kapasitede. Çiftçilerimiz devletimizin bu teşvikinden mutlaka yararlanmalı” dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK VE SULAMAYA İLGİ BÜYÜK
Aydın İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birliği Başkanı Halit Kahraman da, hibe desteği için başvuruda bulunmak isteyen üreticilerin 9 Haziran’a kadar üye oldukları birlik ve tarım danışmanlarıyla irtibata geçmesini istedi. Söz konusu sistemlerin doğaya zarar vermeyen ekonomik çözümler olduğunu kaydeden Kahraman; bölgelerinde 100’e yakın ön kayıt alındığını söyledi. Başkan Kahraman; “Üreticilerimizin çoğu elektrikten uzak yaşıyor. Hayatlarını elektriksiz ortama göre adapte etmişler. Birlik olarak yıllardır üzerinde çalıştığımız enerji sorununa çözüm için yüzde 50 hibeli çalışma başlatıldı. Üreticilerimiz televizyon ve bilgisayar kullanarak dünyayla iletişimlerini güçlendirecekler ve ürettikleri sütü süt soğutup hayvanları için gereken ilaçları buzdolaplarında muhafaza edebilecekler” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİNE İLK TEŞVİK TARIM SEKTÖRÜNE
Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli üretim yapılmasını sağlamak, üretim maliyetlerini düşürerek uluslar arası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye getirmek için yapılan makine ve ekipman desteklemelerinde başvurular devam ediyor. Desteklemelere bu yıl ilk kez Güneş Enerjisi Sistemleri de dahil edilirken; bireysel başvurular için 100 bin TL, Tüzel kişiler içinse 200 bin TL ile sınırlandırılan % 50 hibe desteğinden yararlanmak için başvurular 9 Haziran tarihinde sona erecek.
Çalışma ve yaşam alanı kır olan kişiler için en büyük sorun olan enerji ihtiyacı güneş panellerinden sağlanarak sonlanacak. Güneş panelleri günümüzde uzay teknolojileri dahil Aydınlatma, haberleşme- iletişim, tarım sektöründe de süt sağım makinelerinin ve süt soğutma tanklarının çalıştırılması, yayık makineleri ve arıcılıkta bal sağım makinelerinin çalıştırılması ve tarımsal sulama için kullanılıyor. Program 7 adet yatırım konusunu kapsıyor. Tarla içi damla, yağmurlama, mikro yağmurlama sistemi, lineer sistem, center pivot sistem, tamburlu sistem yağmurlama sulama makinesi alınması ve güneş enerjili sulama sistemleri kurulması için, hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilecek.
milliyet
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu