21° Az bulutlu
  • EURO
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 127
  • DOLAR
    Warning: number_format() expects parameter 1 to be double, string given in /home/gthbhaber/public_html/wp-content/themes/wphaber/header.php on line 131

Avrupa’ya kuzugöbeği mantarı Muğla’dan gidiyor.

GTHB Personel - Nisan 17, 2015 7:50 am A A

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde doğal ortamdaki akçaağaç, fındık, karaağaç, dişbudak ve kayın ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarı, bir girişimci tarafından İngiltere ve Almanya’ya gönderiliyor

Muğla’nın Seydikemer ilçesinde doğal ortamda yetişen ve köylüler tarafından toplandıktan sonra bir girişimci tarafından satın alınarak ihraç edilen kuzugöbeği mantarı, Avrupa’daki seçkin restoranların menülerinde yüksek fiyatlarla alıcı buluyor.

İlkbaharın gelmesiyle deniz seviyesinde yetişmeye başlayan, genellikle ormanlık alanlardaki yamaçlarda görülen kuzugöbeği mantarı, yüksek fiyatlarla iç ve dış piyasada değerlendiriliyor. Lezzeti ve az bulunması nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan bu mantar türü, Avrupa’daki seçkin mekanların menüsünde yer alıyor.

Doğal ortamda akçaağaç, fındık, karaağaç, dişbudak ve kayın gibi ağaçların altında yetişen kuzugöbeği mantarı, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde köylüler tarafından toplanıyor Seydikemer’de girişimci Hasan Karabulut, 5 yıl önce köylülerden satın alarak iç piyasaya satmaya başladığı kuzugöbeği mantarını 3 yıldır İngiltere ve Almanya’ya ihraç ediyor.

Avrupa’da baharın habercisi olarak görülen kuzugöbeği mantarı, lüks restoranların menülerinde yer alıyor. Maharetli aşçıların özel tarif ve sunumlarıyla Avrupa sofralarını süsleyen mantar, ihraç edildiği ülkelerde genellikle gelir seviyesi yüksek insanlar tarafından tüketiliyor.

Kuzugöbeğini “Karabulut” etiketiyle Avrupa’ya ihraç eden Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzugöbeğinin şubat ayının ikinci haftasından itibaren Türkiye’de ilk olarak Seydikemer ilçesinde görüldüğünü söyledi.

Köylüler tarafından ormanlık alanlarda toplanan mantarı satın aldığını belirten Karabulut, mantarları ihraç edileceği güne kadar soğuk hava deposunda muhafaza ettiğini anlattı.

Temizlik aşamasından sonra ihracata gitmeyecek kısımların ayıklandığını kaydeden Karabulut, “Müşterinin isteğine göre küçük veya büyük boy şeklinde ayırıyoruz. İki renkte olan mantarlarda bazen de renk ayrımı yapıyoruz. Ambalajlanan ürünler, Antalya’dan uçakla yurtdışına gönderiliyor” dedi.

 – “Hedef 2 ton ihraç etmek”

Geçen yıl yaklaşık 2 ton ihracat yaptığını vurgulayan Karabulut, “Bu yıl biraz yavaş seyrediyor ama geçen yılki rakamları yakalayacağımızı tahmin ediyorum. Bölgemizde de bu mantar türü sevilerek tüketiliyor” diye konuştu.

Karabulut, Almanya’da ürün sattıkları kişilerle yaptığı görüşmelerde, Avrupa’daki süper marketlerde kuzugöbeği mantarının kilosunun yaklaşık 50 avroya alıcı bulduğunun söylendiğini ifade etti.

Kuzugöbeğinin İngiltere’de gurme menülerinde yer aldığına dikkati çeken Karabulut, şunları söyledi:

“Bu mantar türü, şefler tarafından özel tariflerle hazırlanarak servis ediliyor. Kuzugöbeğinin yurtdışında elit düzeydeki müşteriler tarafından tercih edildiğini biliyoruz. İngiltere’ye ürün gönderdiğimiz yetkililerden aldığımız bilgiye göre, bu mantar kraliyet ailesinin menüsünde dahi yer alıyor.”

KUZU

KAYNAK: AA

GTHB Personel - 7:50 am A A
BENZER HABERLER

YORUM BIRAK

YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.