‘Keçiboynuzu ülkede hak ettiği değeri bulamıyor’

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Eti, Akdeniz sahil şeridinde yaygın yetişen keçiboynuzunun Türkiye’de hak ettiği değeri bulamadığını, yüksek verim ve kaliteli meyve veren aşılı keçiboynuzu bahçelerinin kurulması için yetiştiricilerin özendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Sinan Eti, yaptığı yazılı açıklamada, keçiboynuzunun kolaylıkla yetiştirilebildiğini, çevre kirliliği ve erozyona karşı etkin kullanılabildiğini kaydetti.
Bu kadar özelliğine rağmen keçiboynuzunun Türkiye’de hak ettiği değeri bulamadığını öne süren Eti, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bugün için keçiboynuzu meyvesi üretimimizin tamamına yakını doğada kendiliğinden yetişen yabani bitkilerden elde ediliyor. Keçiboynuzu bitkilerinin bir bölümü erkek, bir bölümü ise dişi özellik gösteriyor. Sadece dişi bitkilerden meyve alınırken erkek bitkiler dişilerin tozlaşmasında görev yapıyor. Kırsal kesimde özellikle meyve vermeyen erkek bitkiler yakacak elde etmek ve arazi kazanmak amacıyla yok ediliyor. Bu durumda, tozlaşıp döllenemeyen dişi bitkiler meyve vermiyor. Ticari anlamda yüksek verim ve kaliteli meyveler verebilen aşılı keçiboynuzu bahçelerinin kurulması için yetiştiricilerin özendirilmesi büyük önem taşıyor.”Prof. Dr. Sinan Eti, çok sayıda rahatsızlığa iyi gelen keçiboynuzunun sağlık alanının yanı sıra gıda sanayisi ve endüstride de önemli yeri olduğunu ifade etti.
-
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Suat Parıldar atandı
-
Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlandı
-
TAGEM’de Bazı Bürokratlar Görevden Alınarak Yeni Atamalar Yapıldı
-
KPSS 2024/4 tercih kılavuzu yayımlandı
-
Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarından ücretlerinin iyileştirilmesi talebi
-
Kandıra Karpuz Festivali Renkli Görüntülere Sahne Oldu