Urfa’nın “ağlayan gelini”

Şanlıurfa’da ters lale tarımcılığı oldukça yaygın. Ancak üretilen lalelerin ihracat oranı Hollandalı üreticilerin de ters lale yetiştirmeye başlaması sebebiyle, son yıllarda iyice düştü. Yöre halkı iç pazarda keşfedilmeyi bekliyor.   Çiçeği ters duran, içinden nektar damlayan süs bitkisi ters lale veya Fritillaria imperialis, Türkiye’nin endemik zenginlikleri arasında yer alıyor ve çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişiyor. Ters […]
GTHB Personel - Nisan 24, 2015 8:12 am

Şanlıurfa’da ters lale tarımcılığı oldukça yaygın. Ancak üretilen lalelerin ihracat oranı Hollandalı üreticilerin de ters lale yetiştirmeye başlaması sebebiyle, son yıllarda iyice düştü. Yöre halkı iç pazarda keşfedilmeyi bekliyor.

 

Çiçeği ters duran, içinden nektar damlayan süs bitkisi ters lale veya Fritillaria imperialis, Türkiye’nin endemik zenginlikleri arasında yer alıyor ve çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişiyor. Ters lale yetiştiriciliğinin yaygın olduğu yerler arasında Şanlıurfa’dan sonra Erzurum, Adıyaman, Siirt ve Hakkari geliyor.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Karadağ mevkiinde bulunan ters lale üreticileri bugünlerde ihracat oranlarının artması sebebiyle yetkililerden destek bekliyor. 1990’lı yıllarda, bölgedeki üreticiler önceleri zararlı ot diye baktıkları ters lalelerin değerini anlayınca seri üretime geçme kararı aldı ve Osmanlı’dan beri Türk lalelerinin en önemli müşterilerinden olan Hollanda’ya ters lale soğanlarını ihraç etmeye başladı. Ancak son yıllarda bu laleleri kendileri de yetiştirebilen Hollandalıların pazara talebi azalınca, bölge halkı sıkıntı çekmeye başladı. Şimdilerde ise bölgedeki üreticiler üretilen ters lalelerin iç pazarda da keşfedilmesini bekliyor. Siverek Doğal Çiçek Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Kıran, bölgede “ağlayan gelin” olarak da bilinen ters lale soğanının 3 çeşidini yetiştiren birçok üretici olduğunu söylerken, bu ürünleri satabilecekleri olanaklar yaratılması için belediyelere çağrı yapıyor. Bölgede yaşayanların çoğunun mevsimlik tarımsal işlerde çalıştığını da ifade eden Kıran, tarımsal istihdamın artması için ters lale konusunun yetkililer tarafından teşvik edilmesinin öneminin altını çiziyor.

Türkiye’nin çoğu bölgesi, yabani olarak yetişen bitkiler ve çiçekler açısından oldukça zengin. Ancak yöre halkları bilmedikleri bitkilere ‘zararlı’ ya da ‘işe yaramaz’