Erikte tüketici kadar üretici de memnun.

Eriklerin çıkışı yazın geldiğini müjdeleyen ilk işareti. Havaların ısınmasıyla birlikte tezgahlardaki yerini alan bu yeşil yuvarlak meyveler, ekşiliğiyle yüzleri buruştursa da, damaklarda leziz bir tat bırakıyor. Ancak baharda çıkan turfanda eriğin fiyatı da en az ekşiliği kadar yüz buruşturucu nitelikte. Geçtiğimiz Mart ayında ilk olarak Silifke’de çıkan turfanda can eriklerin fiyatı altınla yarışır seviyedeydi. Kilogramı […]
GTHB Personel - Mart 27, 2015 7:52 am

Eriklerin çıkışı yazın geldiğini müjdeleyen ilk işareti. Havaların ısınmasıyla birlikte tezgahlardaki yerini alan bu yeşil yuvarlak meyveler, ekşiliğiyle yüzleri buruştursa da, damaklarda leziz bir tat bırakıyor.

Ancak baharda çıkan turfanda eriğin fiyatı da en az ekşiliği kadar yüz buruşturucu nitelikte. Geçtiğimiz Mart ayında ilk olarak Silifke’de çıkan turfanda can eriklerin fiyatı altınla yarışır seviyedeydi. Kilogramı 295 TL’den satılan bu eriklerin alıcısı ise genelde hamileler, alışveriş merkezlerinin manav reyonları ve lüks restoranlar oldu.

Türkiye’de son 10 yıldır fiyat ve üretim açısından dalgalanmanın en az yaşandığı meyvelerden biri yeşil erik. Can eriği, papaz eriği, geç papaz, Bekiroğlu ve aynalı çeşitleri Türkiye’de yetiştirilse de, yeşil erik dendiğinde akla ilk gelen çeşit can eriği. Her ne kadar halk arasında papaz eriği ve can erik aynı çeşitmiş gibi lanse edilse de, aralarında tüketiciler için küçük, üreticiler içinse büyük bir fark bulunuyor: Can erik papaz eriğine göre 7 gün önce hasat ediliyor. Bahar aylarında hal fiyatlarındaki değişiklikler düşünüldüğünde, özellikle turfanda üretim yapan üreticiler için can erik tavsiye ediliyor.

Serada can erik yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise fidan kullanımı. Açık arazilere kıyasla serada kısıtlı bir alanın olması, klasik anaçlı can erik fidanı yerine yarı bodur erik fidanlarının kullanımını gerektiriyor. Böylelikle sera içindeki metrekareden mümkün olduğunda daha fazla yararlanan üreticinin verimi de daha iyi oluyor.