Buğday sapından biyoyakıt üretildi!

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi uzmanları, buğday sapından benzine alternatif olabilecek biyoetanol üretti. Samsun’da bulunan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, Türkiye genelinde yenilebilir tarımsal kaynaklardan biyoyakıt elde edebilmek için temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmeye devam ediyor. Son gelen haberle büyük bir sürpriz yapan Merkez’in Müdürü Mustafa Acar, son günlerde benzine alternatif […]
GTHB Personel - Mart 25, 2015 7:54 am

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi uzmanları, buğday sapından benzine alternatif olabilecek biyoetanol üretti.

Samsun’da bulunan Enerji Tarımı Araştırma Merkezi, Türkiye genelinde yenilebilir tarımsal kaynaklardan biyoyakıt elde edebilmek için temel ve uygulamalı araştırmalar yürütmeye devam ediyor. Son gelen haberle büyük bir sürpriz yapan Merkez’in Müdürü Mustafa Acar, son günlerde benzine alternatif olarak üretilen biyoetanol çalışmalarına yoğunlaştıklarını söylüyor. Biyoetanolün, benzinle karıştırılarak veya tek başına kullanılan bir yakıt türü olduğunu söyleyen Acar şunarı da ekliyor: “Özellikle üretiminde nişastalı ve şekerli ürünler kullanılmaktadır. Ancak nişastalı ve şekerli ürünler insan veya hayvan gıdası olarak kullanılmaktadır. Biz, insan ve hayvan gıdası olarak kullanılmayan tarım atıklarından biyoetanol üretimine ağırlık veriyoruz.”

10 farklı materyal kullanarak biyoetanol üretimi yapmaya çalışan araştırmacılar bu çalışmada buğday sapı, mısır sapı, ayçiçeği sapı, çeltik sapı, çeltik kavuzu, çay tozu ve pamuk sapı gibi materyalleri inceledikten sonra en yüksek biyoetanol üretimini buğday sapından elde etti. Acar’ın verdiği bilgiye göre bir ton buğday sapından 221 litre biyoetanol üretilebileceği tespit edildi. Ayrıca diğer ürünlerde de değişik miktarlarda biyoetanol üretimi yapılabileceğini kanıtladıklarını söyleyen Acar, selülozik etanol üretimi noktasında laboratuvar çalışmaları ile bu işin yapılabileceğini ortaya koymuş olmanın heyecanı içinde olduklarını da belirtiyor.

 

kaynak: tarım 2023