Beypazarı İlçe Tarım Müdürlüğünden Balyalama Desteği

Beypazarı’nda hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadına başlandı. Beypazarı İlçe Tarım Müdürlüğünden İlçe genelinde silajlık mısır eken çiftçilere silaj paketleme desteği verilmeye başlandı. Silaja cok uygun olan mısır, ayni zamanda besin maddeleri yönünden de zengin bir kaba yem bitkisidir.   Silajın yararları saymakla bitmiyor Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak […]
GTHB Personel - Eylül 27, 2016 5:58 pm

Beypazarı’nda hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için ekilen silajlık mısır hasadına başlandı.
Beypazarı İlçe Tarım Müdürlüğünden İlçe genelinde silajlık mısır eken çiftçilere silaj paketleme desteği verilmeye başlandı.

Silaja cok uygun olan mısır, ayni zamanda besin maddeleri yönünden de zengin bir kaba yem bitkisidir.

 

Silajın yararları saymakla bitmiyor

Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin havasız ortamda fermantasyona uğratılarak (ekşitilerek) saklanmasına silolama, bu işlem sonucu elde edilen yeme de silo yemi veya silaj denir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da bilinir. Peki, silajlık yemin faydaları nelerdir? İşte yanıtı:

– Yeşil ve sulu yemlerin taze olarak bulunmadığı kış ve yaz aylarında hayvanların severek tüketeceği tek alternatif olup ucuz bir yem kaynağıdır.

– Açıkta, güneş altında yeşil yemlerin kurutulması esnasında meydana gelen besin maddeleri kaybını en aza indirmede tercih edilir.

– Kurutulup saklamaya göre, birim hacimde daha fazla yem maddesinin depolanmasını mümkün kılar. Ot depolama sorunu ve masraflarını en aza indirir.

– Silaj olarak değerlendirilecek bitkiler henüz yeşil iken hasat edilmeleri nedeniyle arazinin erken boşaltılmasına ve diğer ürünlerin ekimine fırsat tanır.

– Taze olarak yedirildiğinde, hayvanlarda olumsuz etkilere neden olabilen bazı bitkilerin silaj yapılmasıyla bu etkileri kaybolur.

– Silaj yapılan bitkiler, tazelik ve yumuşaklıklarını korudukları ve oluşan süt asidi nedeniyle hoş bir koku ve lezzete sahip oldukları için hayvanlar tarafından sevilerek yenilir.

– Silaj için biçilen bitkiler içerisinde bulunan yabani ot tohumlarının çoğu çimlenme gücünü kaybeder.

– Silo yemi, açılmadıkça uzun yıllar hiç bir değer kaybına uğramadan güvenle saklanabilir. Bu nedenle de kıtlık yıllarında kurtarıcı rol oynar.

– Kış aylarında hayvanların en büyük vitamin kaynağını oluşturur.

– Yeşil yemlerin kurutulmasının olanak dışı olduğu yağışlı bölge ve zamanlarda yeşil yemlerden silaj yapılabilmesi nedeniyle, yem ve hayvansal ürün kaybını önemli ölçüde önler.

– Hastalık yapıcı parazit ve aracılarının yumurta ve larvaları silaj yapılmak suretiyle yok edilir.

– Hayvanların yeşil yem bitkileriyle beslenmelerinde süreklilik sağlayarak verim seviyesindeki dalgalanmaları önler.