Balık Pişirirken Yapılan 3 Yanlış

Balık Pişirirken Yapılan 3 Yanlış Balığı aşırı pişirmeyin; yoksa kuru ve tatsız olur. Rengi hafif değişince pişmiş demektir. Balığı aldığınız gün taze taze pişirin, bekletmeyin. Bekletecekseniz, en fazla 2 gün dondurucuda bekletin. Donmuş balığı çözmeden pişirmeyin. Oda sıcaklığında çözdürmeyin. Bir gece önceden dondurucudan alıp, buzdolabında çözdürün. Balığı tavada kızartırken yağın sıcaklığı azalırsa, balıklar ıslak, vıcık vıcık olur ve yağ […]
GTHB Personel - Şubat 22, 2016 9:24 am

Balık Pişirirken Yapılan 3 Yanlış

  1. Balığı aşırı pişirmeyin; yoksa kuru ve tatsız olur. Rengi hafif değişince pişmiş demektir.
  2. Balığı aldığınız gün taze taze pişirin, bekletmeyin. Bekletecekseniz, en fazla 2 gün dondurucuda bekletin. Donmuş balığı çözmeden pişirmeyin. Oda sıcaklığında çözdürmeyin. Bir gece önceden dondurucudan alıp, buzdolabında çözdürün.
  3. Balığı tavada kızartırken yağın sıcaklığı azalırsa, balıklar ıslak, vıcık vıcık olur ve yağ çeker. Yağ gereğinden fazla sıcak olursa, bu kez de dışı çok pişer veya yanar. Balığı rengi hafiften kahverengi olana kadar maksimum 3 – 5 dakika kızartın. Düzgün kızartabilmek için yağın sıcaklığını en baştan bir gıda termometresi (şeker termometresi) ile ölçün.

 

  1. Fırında Pişirme

 

  1. Soteleme veya Tavada Az Yağda Pişirme

Bu teknikle balık gevrek olacak. Bu pişirme tekniğine en uygun deniz ürünleri şunlar: fileto balıklar, karides,  deniztarağı. Kalkan veya morina gibi beyaz etli balıklar da şeritler halinde kesilerek tavada bu yöntemle pişirilebilir.

 

  1. Üstten Isı Uygulayarak Pişirme

Balığı bu teknikte pişirirken kuru olmaması için 2,5 cm kalınlığında kesilmiş dilimler tercih edilmelidir.

 

  1. Mikrodalga Fırında Pişirme

Kemiksiz filetolar veya biftekler mikrodalga fırında pişirmeye uygundur.

 

  1. Izgarada

Kalın biftekler ızgaraya daha uygundur. Temiz bir ızgara teli kullanın. Teli yağlayın ve ızgaraya yakın yerleştirin. Daha küçük balıklar için saplı ızgara teli kullanın.

 

  1. Sıcak Suda Pişirme -Poşe

Neredeyse bütün balıklar kısık ateşte sıcak suda pişirilebilir. Pişirme suyu, su olabileceği gibi şarap, balık suyu ve hatta süt bile olabilir.

 

  1. Bol Yağda Kızartma

Yaklaşık 1,25 cm kalınlığında kesilmiş filetolar bol yağda kızartmak için idealdir. Düzgün kızartabilmek için bir gıda termometresi (şeker termometresi) kullanın. Kızartma esnasında yağın sıcaklığı azalırsa, balıklar ıslak, vıcık vıcık olur ve yağ çeker. Yağ gereğinden fazla sıcak olursa, bu kez de dışı çok pişer veya yanar.